Echte Zeeuwse mosselen

Ik heb het al eens eerder gezegd, maar koken met de producten van het seizoen vind ik eigenlijk het leukste en allermooiste. In verband met mijn moestuin ben ik dat automatisch gaan doen. Logisch ook eigenlijk, want waarom zou je bijvoorbeeld alle sperzieboontjes uit eigen tuin invriezen? Op het moment dat ze uit de tuin komen, zijn ze per slot van rekening het lekkerst.
Dit geldt overigens niet alleen voor de groenten en het fruit uit mijn eigen tuin, maar eigenlijk voor alles, dus ook voor bijvoorbeeld mosselen. Vroeger stond ik er altijd wat kritisch tegenover, want een rimpelig beestje uit een schelp ziet er nu niet echt heel erg appetijtelijk uit. Maar sinds ik mijzelf heb voorgenomen dat ik pas mag zeggen dat ik iets niet lekker vindt nadat ik het heb geproefd, schijn ik gek te zijn op mosselen.

Mosselcultuur
In Nederland en België zijn mosselen verheven tot een ware delicatesse. Voor de kust van Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen zijn tal van mosselbanken te vinden waar deze schelpdieren zich het hele jaar rustig te goed doen aan algen en plankton. Dit uit zich zo ergens half juli in een nieuw mosselseizoen. Dan zijn de mosselen groot genoeg voor consumptie en worden ze als het ware geoogst. In het Zeeuwse Yrseke zit zelfs een veiling waar alleen maar mosselen worden verhandeld.

Wilde mosselen bestaan nog steeds, maar om aan de enorme vraag van de consument te kunnen voldoen, is gecultiveerd kweken eigenlijk noodzakelijk. Vandaar de mosselbanken.

De Zeeuwse mossel is overigens een gezonde jongen. Mosselen zijn namelijk rijk aan eiwitten, mineralen, vitaminen, fosfor, ijzer, jodium en seleen. Het vetgehalte ligt gemiddeld op tweeënhalf procent en is daarmee heel laag.

R in de maand
Je hoort vaak dat mosselen alleen lekker zijn in de maanden waarin de letter R voorkomt. Dit is dus niet waar, want het mosselseizoen begint traditioneel half juli en eindigt in april. In de resterende tijd zijn er wel mosselen te krijgen, maar die worden dan vaak geïmporteerd of ze komen uit de vriezer.

Het mosselseizoen is dus net begonnen en dat lijkt mij reden genoeg om er eens mee aan de slag te gaan. Let trouwens wel op dat de eerste mosselen van het seizoen heel rijk zijn aan eiwitten. Sommige mensen zijn daar gevoelig voor. Naarmate het seizoen vordert, neemt het eiwitgehalte in de mossel af.

In het Zeeuwse plaatsje Yrseke is een van de grootste mosselproducenten van Nederland gevestigd. Daar heb ik in dit geval ook mijn mosselen vandaan. De klassieke, Vlaamse Moules-frites laat ik vandaag even aan me voorbij gaan en ik kies voor een heerlijke pan versgestoomde mosselen met een scheut witte wijn en verse groenten. Een uitstekend gerecht voor een zomeravond, gemaakt op de COBB in mijn achtertuin.

Mosselen BBQ COBB 2

Ingrediënten

  • 1 kilo mosselen
  • 1 prei
  • 1 witte ui
  • Witte wijn
  • verse peterselie
  • peper
  • zout
  • olijfolie

Benodigdheden

  • COBB
  • CobbleStone
  • Cobb wok

Bereidingswijze:
Spoel mosselen altijd even goed voor. Laat in de keuken je gootsteen vollopen met koud water en doe de mosselen erin. Laat ze rustig twintig minuten liggen en haal vervolgens de beschadigde mosselen eruit. Deze kun je het beste weggooien. Laat de rest uitlekken.

Snij de ui in halve ringen en de prei in plakjes. Steek in de tuin een CobbleStone aan in je COBB en wacht tot deze goed heet is. Plaats de wokpan op je COBB en voeg een scheut olijfolie toe. Wacht tot de pan goed heet is en doe de prei en ui in de wokpan.

Bak de groenten kort en voeg nu de mosselen, peterselie en wijn toe en plaats de deksel op je COBB.

Na een kwartier mag je onder de deksel van je COBB kijken. Staan de mosselschelpen mooi open? Dan zijn je klassieke Zeeuwse mosselen klaar.

Mosselen BBQ COBB 7

Serveer met een droge witte wijn en stokbrood, liefst in het avondzonnetje op een terras.

Eet smakelijk!