Bakken met de pizzasteen

woensdag 19 januari

 

De lekkerste pizza maak je natuurlijk zelf! En om een lekker pizza te maken, is het belangrijk om deze goed af te kunnen bakken. Hou je van een krokante bodem? Dan kun je dat het beste doen op een pizzasteen.

Waarom bakken met de pizzasteen?

Je vraagt je misschien af, wanneer gebruik ik nou een pizzasteen? Dan is het handig om te weten wat een pizzasteen precies doet. Een pizzasteen onttrekt het vocht uit het deeg dat op de pizzasteen ligt. Dit betekent dat je het deeg niet alleen bakt, maar ook “droogt”, waardoor er een krokante bodem ontstaat.

 

Waar kun je de pizzasteen voor gebruiken?

Het meest bekend is de pizzasteen natuurlijk voor het bakken van pizza’s. Je bakt er de klassieke pizzasteen ovenpizza’s met een krokante bodem mee. Maar je kunt er veel meer mee. Je kunt er ook brood op bakken en zelfs koekjes. Ook deze krijgen dan een krokante bodem.

Welke brandstof gebruik je bij de pizzasteen?

Voor het bakken van een pizza op de COBB kun je de CobbleStone of briketjes gebruiken. Zorg er bij briketjes voor dat je het brikettenmandje vol doet. Afhankelijk van de grootte van de briketjes zijn dit 10-12 briketten.

Leg, als de CobbleStone grijs is, de basisplaat op de COBB met daarop het rooster en dan de pizzasteen. Leg daarna de deksel op de COBB.

Voor een goed bakresultaat is het belangrijk om de pizzasteen goed voor te verwarmen. Hier mag je wel een half uur voor uittrekken.

 

Hoe maak je de pizzasteen schoon?

Als je klaar bent met bakken, kun je met de bijgeleverde handgreep de basisplaat met daarop het rooster en de pizzasteen van de COBB halen. Trek voor de zekerheid een ovenwant aan zodat je de pizzasteen met een hand kunt begeleiden, mocht de pizzasteen toch wat aan de zwarte kant zijn.

Laat de pizzasteen eerst goed afkoelen. Schrob daarna met een borstel de pizzasteen schoon. Je kunt de pizzasteen daarna met een vochtige doek afnemen. Gebruik geen zeep bij het schoonmaken en dompel de pizzasteen nooit onder in (afwas)water. De steen is poreus en zal het water en de zeep opnemen.

Heb je je pizzasteen niet schoon opgeborgen? Dan heb je kans dat er schimmel op je pizzasteen ontstaat. Is dat het geval, meng dan een scheutje azijn met ca. een theelepel zuiveringszout (baking soda) totdat er een pasta-achtige mengsel ontstaat. Smeer de schimmel in met deze pasta. Laat dit even intrekken en reinig de pizzasteen daarna met een vochtige doek. Laat de steen goed drogen. Eenmaal droog, plaats de steen dan in de oven of COBB en verwarm deze gedurende 20 minuten tot ongeveer 180’C. Omdat schimmel over het algemeen alleen bestand is tegen temperaturen tot 60’C, dus die wordt daarmee gedood.

 

Tips voor gebruik van de pizzasteen

Strooi voordat je het deeg op de pizzasteen legt een dun laagje maismeel op de pizzasteen. Dit voorkomt het plakken van het deeg aan de steen.

Stel de pizzasteen niet bloot aan extreme temperatuurswisselingen om breken te voorkomen.

De steen is kwetsbaar, er kunnen gemakkelijk stukjes afbrokkelen. Berg de pizzasteen daarom zorgvuldig op zodat deze niet beschadigt.