Ingrediënten
  • Harde kazen, naar keuze
  • Voor de garnering:
  • Gepelde walnoten
  • Druiven

Gerookte kaas

Aantal personen: 6 50 minuten Roken
Extra benodigdheden
  • 3 briketten
  • aluminiumfolie
  • rookpellets
  • bakpapier (formaat van het COBB rooster)

Bereiding

Omdat je met de COBB niet koud kunt roken, alleen lauw of warm, is het belangrijk om bij het roken van kaas te kiezen voor harde kaassoorten. Kies je voor zachtere kazen, dan zullen deze gedeeltelijk smelten.

  • Steek met behulp van twee aanmaakblokjes drie briketten aan in de COBB. Laat de briketten in ongeveer 20 minuten 3/4 grijs worden. Met 3 briketten zal de temperatuur onder de deksel rond de 100 graden zijn, je rookt hiermee lauwwarm.
  • Vouw een zakje van aluminiumfolie en vul deze met 2 eetlepels rookpellets. Vouw het zakje dicht en prik hier enkele gaatjes in. Gebruik je de COBB Premier+ Gas, dan volstaat één gaatje in het zakje, dit om ontbranding van de rookpellets te voorkomen. Leg het zakje rookpellets op de briketten of op de brander.
  • Leg de basisplaat en het rooster op de COBB en leg vervolgens het bakpapier op het rooster. Leg de kaas op het bakpapier en plaats de deksel op de COBB.
  • Laat de kaas ongeveer 30 minuten roken. Dit mag korter, als de rookpellets eerder uitgerookt zijn. Zodra er geen rook meer is, heeft het laten liggen van de kazen op de COBB geen functie meer.
  • Laat de kaas afkoelen voor serveren. Serveer de kaas met walnoten en druiven.