Ingrediënten
  • 1 kilo buikspek met zwoerd
  • Verse rozemarijn
  • Verse Tijm
  • Verse salie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl Venkelzaad
  • 50 gr pijnboompitten
  • Grof zeezout
  • Peper naar smaak

Italiaans buikspek

Aantal personen: 4 2 uur bereiden en 1 nacht pekelen Bakken
Extra benodigdheden
  • Stanleymes
  • Kooktouw
  • Grote schaal
  • Scherp mes
  • Keukenfolie
  • Aluminiumfolie
  • Keukenpapier

Bereiding

  • Voordat je het buikspek opbindt tot een rollade, moet het buikspek eerst worden bewerkt. Leg hiervoor het vlees met de huidkant naar boven op je werkblad. Stel je stanleymes af op ongeveer 1 cm. Het mesje mag niet verder uitsteken dan de dikte van het spek.
  • Maak om de cm een snee in het vlees, zorg dat je alleen het vet insnijdt en niet het vlees.
  • Leg, wanneer je het hele stuk vlees hebt voorzien van sneetjes, het vlees in de grote schaal. Strooi ruim zeezout over de ingesneden huidzijde en masseer dit goed in het spek.
  • Draai het buikspek nu met de huidzijde naar beneden en dek het af met keukenfolie. Zet de schaal een nacht in de koelkast. Het zout onttrekt het vocht aan de huid waardoor je morgen een lekker krokant korstje krijgt.
  • Begin de volgende dag met het maken van het kruidenmengsel. Rits hiervoor de blaadjes van de takjes met kruiden en hak ze met een scherp mes fijn.
  • Voeg halverwege het hakken de knoflook teentjes, pijnboompitjes en het venkelzaad toe en hak verder. Maak hier een mooi fijn mengsel van en zet dit apart.
  • Haal het buikspek uit de koelkast en spoel het goed af onder de kraan. Zorg dat alle zoutkorrels weggespoeld zijn. Dep daarna het spek droog met keukenpapier.
  • Leg het vlees met de huidkant naar beneden en verdeel het kruidenmengsel over de vleeszijde.
  • Rol het buikspek daarna zo strak mogelijk op. Knoop het opgerolde buikspek tot een rollade met behulp van het kooktouw.
  • Steek de COBB aan met een halve CobbleStone.
  • Leg, als de CobbleStone grijs, de basisplaat en het rooster op de COBB. Leg hierop het vlees en leg de deksel op de COBB.
  • Als, waarschijnlijk na ruim een uur, de eerste helft van de CobbleStone is opgebrand, mag je deze vervangen door de andere helft. Haal hiervoor het buikspek van de COBB, verwijder de opgebrande helft uit het brikettenmandje met behulp van de handgreep en steek de andere helft van de CobbleStone aan.
  • Leg, als de CobbleStone grijs is, het buikspek, nu op de andere kant, terug op het COBB en plaats de deksel weer op de COBB.
  • Na weer een uurtje mag de tweede halve CobbleStone worden vervangen door een hele CobbleStone. Herhaal daarvoor de eerdergenoemde werkwijze.
  • Na wederom een uur wachten, is je heerlijke, buikspek klaar!

Laat het buikspek even rusten onder een stukje aluminiumfolie en snij er vervolgens plakken van. Serveer het buikspek met brood en een heerlijke salade.

Eet smakelijk!