Ingrediënten
  • 500 gram witte bloem en wat extra om te bestuiven
  • 400 ml karnemelk
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel baking soda
  • Olijfolie of margarine om de bakvorm in te vetten

Sodabrood

Aantal personen: 4 1 uur Bakken
Extra benodigdheden
  • Kom
  • Mixer of garde

Bereiding

  • Sodabrood, dat gegist wordt met baking soda in plaats van gist, is heel snel te maken. Het is perfect als je even snel een lekker broodje wilt maken voor de lunch of als bijgerecht bij het avondeten. Het recept is gemakkelijk aan te passen: aan de mix kun je geraspte cheddar en gehakte rauwe ui toevoegen, of gehakte olijven zonder pit en zongedroogde tomaten voor een brood met een bite. Je kunt ook de helft van de witte bloem vervangen door tarwemeel.
  • Steek een COBB Cobble Stone aan en laat deze 5 minuten op tempratuur komen. Plaats de basisplaat, het rooster en de deksel op de Cobb en laat de Cobb 10 minuten voorverwarmen. Vet intussen het Cobb bakblik in met wat olijfolie of margarine en bestuif het wat met bloem.
  • Doe alle droge ingrediënten in een grote kom en meng ze goed door elkaar. Voeg de karnemelk toe en meng het tot een kleverig deeg. Giet het deeg in de bakvorm en bestuif het met wat bloem. Plaats de bakvorm op het rooster en leg de deksel terug op de Cobb. Gebruik je de Cobb Premier Air, sluit dan de gaten van de deksel.
  • Bak het brood in ongeveer 45 minuten gaar. Het brood is gaar als je op de onderkant klopt en het hol klinkt. Laat het brood afkoelen in de vorm.

Tip: sodabrood is het lekkerst als het binnen een dag gegeten wordt. Het kan goed ingevroren worden.