Ingrediënten
  • 1 hele maiskip (ong 1,2 kg)
  • 400 gram roseval aardappeltjes
  • verse rozemarijn
  • 4 tenen knoflook
  • sap van 1 citroen
  • grof zeezout
  • olijfolie
  • 2 little gem slakropjes
  • balsamicoazijn

Vlinderkip, roseval aardappeltjes en gegrilde sla

Aantal personen: 4 Bakken
Extra benodigdheden
  • Keukenschaar
  • Aluminiumfolie

Bereiding

  • Tip! Heb je veel tijd, smeer dan de kip 8u voor dat je gaat koken in met grof zeezout. Leg de kip vervolgens weer in de koelkast totdat je hem gaat braden.
  • Haal de kip vlak voordat deze op de Cobb gaat, uit de koelkast, spoel al het zout eraf onder de stromende, koude kraan en dep de kip droog met keukenpapier.
  • Je hebt de kip nu gepekeld en dit zorgt ervoor dat deze veel meer vocht vasthoudt tijdens het bakken. Hierdoor krijg je een malsere, sappige en smaakvollere kip. Door het zout bak je de huid van de kip ook makkelijker krokant.
  • Leg de kip op een snijplank met de borst naar beneden. Knip nu met de keukenschaar de kip van onder naar boven open, langs de ruggengraat. Vouw de kip nu open, met de borst naar boven en leg de kip op deze manier op je snijplank. In het Engels heet dit een ‘spatchcock chicken’ in het Nederlands noemen we dit proces ‘vlinderen’. Op deze manier is de kip een stuk minder dik, waardoor deze sneller gaar zal worden op de barbecue.
  • Bestrooi de bovenkant van de kip nu met een klein beetje zeezout, besprenkel vervolgens met citroensap. Keer de kip om en herhaal dit proces.
  • Maak nu van aluminiumfolie 4 envelopjes. Zorg ervoor dat deze straks in de kom van de Cobb passen, naast de Cobble Stone.
    Vul de envelopjes met roseval aardappeltjes, ongeveer 8 per envelop.
  • Zorg ervoor dat je aardappelen allemaal ongeveer dezelfde afmeting hebben. Dus als je ook wat grotere aardappelen hebt, snijd deze dan door. Voeg aan elke envelop een takje rozemarijn, een teentje knoflook, een scheutje olijfolie en wat zeezout toe. Vouw de envelopjes goed dicht, zodat er eigenlijk geen lucht meer in of uit kan.
  • Plaats de Cobble Stone in de Cobb en steek deze aan. Wacht tot de vlammen gedoofd zijn en de Cobble Stone helemaal aan is. Plaats nu met een bbq tang de envelopjes in de kom, rond de Cobble Stone.
  • Plaats nu de basisplaat met rooster en daarop de gevlinderde kip op de Cobb. Leg eventueel nog een paar takjes verse rozemarijn op de basisplaat en sluit vervolgens de deksel. Wanneer je beschikt over een Cobb Premier Air, stel de zuurstofopening op de deksel dan zo klein mogelijk in.
  • De kip en de aardappelen hebben ongeveer 1 uurtje nodig. Halverwege kun je de kip eventueel een keertje omdraaien. De kip is klaar wanneer de kerntemperatuur in de dij minimaal 74 graden bedraagt. Tegen die tijd zijn je aardappelen ook klaar.
  • Haal nu de aardappelen met de bbq tang uit de lekbak, haal de kip met rooster van de Cobb en laat even rusten. Plaats de basisplaat terug en snijd de little gem slakropjes over de lengte doormidden. Leg deze met de doorgesneden kant naar beneden op de basisplaat en grill deze 2 minuten. Haal de sla van de Cobb, besprenkel met balsamico azijn en plaats ze naast een mooi stuk kip en de roseval aardappelen op je bord.

Eet smakelijk!